El gust!

Aquest any us proposem un viatge experimental per la gastronomia sensitiva, un esclat de sensacions gustatives, descobrirem els aliments a través del gust i tot allò que desperten en nosaltres.

El gust és un sentit que consisteix en percebre i registrar al sabor i identificar determinades substàncies solubles en la saliva per mitjà d’algunes de les seves qualitats químiques. Al menys en els humans, el sentit del gust és el que connecta més amb les emocions, i per això intuïtivament relacionem l’alimentació amb l’afectivitat, per exemple a l’hora de donar el pit a un nadó.

El desenvolupament de la percepció del gust i la distinció entre gustos diferents en un infant forma part del desenvolupament general d’aquest infant i depèn de la seva alimentació i la manera de fer-lo.

L’ésser humà distingeix 4 gustos bàsics diferents, cada un en una àrea diferent de la llengua, a la punta se sent sobretot el dolç, al centre el salat, als laterals al àcid i al fons l’amargor. Els japonesos parlen d’un 5è gust bàsic que ells anomenen Umami i que es troba en certes plantes, marisc i peixos.

Traslladarem el nostre menjador als fogons de la cuina del restaurant L’AUDAS1, un restaurant situat al cèntric carrer d’un dels barris més avantguardistes de Catalunya.

Per aquesta ocasió, hem de dissenyar i crear una carta de menús única, exclusiva i màgica que ens faci esclatar un univers multi sensorial. A través d’un blog, el menjador de cada escola compartirà les seves experiències i crearà a través de les seves receptes la Gustipèdia, un receptari 2.0.

Durant els següents 10 mesos, hem d’aproximar als infants a descobrir els diferents gustos i les seves sensacions. Cada dos mesos treballarem un gust: el dolç, el salat, l’amarg, l’àcid i umami. Per això us hem preparat un tast de 10 activitats per a cada gust: gimcanes, tallers, jocs, experiments i e-lleure (un nou concepte educatiu per introduir les tecnologies al lleure).

 

1Audaç, de la paraula audàcia: coratge que porta a arriscar-se, atreviment extraordinari.

 

 Objectius:

  • Fomentar els bons hàbits alimentàris.
  • Conèixer els aliments que formen part d’una dieta saludable.
  • Conèixer i reconèixer els aliments segons el gust.
  • Descobrir noves opcions culinàries.
  • Aproximar als infants a les tecnologies.
  • Potenciar el treball en equip i la creativitat.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *